Over Coaliving
‘Coaliving’ is een gloednieuw co-living concept, gebaseerd op de rijke geschiedenis van de mijncité in Eisden-Maasmechelen. Een plek waar diversiteit en gemeenschap hand in hand gaan. Een plek waar ‘thuis’ zijn het meest wordt gevoeld als het met elkaar kan worden gedeeld.
Concept.
Co-living
Hoewel de mens van nature een groepsdier is, kan de de individualisering van onze samenleving als gevolg hebben dat we vereenzamen. Wij zijn er van overtuigd dat we met woonconcepten zoals co-living & co-housing hier iets aan kunnen veranderen. Dat deze woonvormen ons leren dat we samen meer kunnen dan alleen. Ze dagen ons uit om kritisch te kijken naar de samenleving, en nodigen ons uit om opnieuw in verbinding te gaan.
Coaliving
Voor het ontwerp van Coaliving hebben we ons laten inspireren door de tuinwijken van Eisden-Maasmechelen. De vooruitstrevende kwaliteiten die we hier op vlak van diversiteit en gemeenschap voelen, hebben we vertaald naar een co-living concept. Een concept waarmee we, door een vernieuwende manier van wonen, willen bijdragen aan een multiculturele samenleving.
De visie van Coaliving werd opgebouwd rond vijf pijlers:
Rust.
Coaliving is een plek waar je kan thuiskomen, gelegen in het hart van de Limburgse natuur. Met een tuin van 5000m² die aansluit aan het Nationaal Park Hoge Kempen, geloof je amper dat je nog in België bent. Onze tuin heeft een bloemenveld, een vuurplaats, een buitengym en er is ruimte voorzien om samen een moestuin aan te leggen. Het Nationaal Park Hoge Kempen, gelegen in onze achtertuin, is met haar meer dan 12.000 ha aan natuurpracht één van de grootste troeven van Coaliving!
Diversiteit.
Iedereen is welkom ongeacht leeftijd, cultuur en sociale klasse. Bij Coaliving geloven we dat het leven meer vreugde, diepgang en verrijking kan bieden, als we durven gaan voor nieuwsgierigheid en verbinding. Zowel met gelijkgestemden als met andersdenkenden, met leeftijdsgenoten als met oudere en jongere generaties. Om uitgedaagd te blijven worden in dingen die we al kennen, maar ook in dingen die misschien buiten onze eigen comfort zone liggen.
Verbinding.
Het leven is een zoektocht naar balans tussen de relatie die je hebt met jezelf en de relaties en interacties die je aangaat met anderen. Om bewoners hierin te ondersteunen, hebben we bij Coaliving de ideale omstandigheden gecreëerd. Bij ons heeft iedereen een eigen privé woning inclusief alle faciliteiten die daar bij horen, om je eigen ruimte te bewaken. Daarnaast hebben we een cowork space ,een cochill space, een dakterras en een grote tuin. 4 gezamenlijke ruimtes die uitnodigen tot verbinding en samen-leven met anderen.
Creativiteit.
Mensen met een verschillende achtergrond samenbrengen in een omgeving die verbinding stimuleert, is dé perfecte voedingsbodem om nieuwe ideeën te laten groeien. We willen met Coaliving een bruisende en vibrerende plek zijn, waar kruisbestuivingen kunnen ontstaan. Een plek waar we elkaar kunnen inspireren, aanmoedigen, ondersteunen en versterken.
Flexibiliteit.
Coaliving is een plek waar je voor bepaalde of onbepaalde duur, afhankelijk van waar je je bevindt in je leven, kan landen. We zijn een tussenstop voor avonturiers en een bestemming voor rusteloze zielen. Het is een dynamische plek voor singles, koppels en gezinnen maar ook een ondersteunende omgeving voor alleenstaande ouders. Daarnaast biedt ze de opportuniteit aan de oudere generatie om deel uit te maken van een samenleving die verder reikt dan hun eigen leeftijdsgenoten.
Verhaal.
1946
Ons verhaal begint in de tuinwijken van Eisden Maasmechelen, in de volksmond ook wel bekend als ‘de cité’. In 1946 werd er de bouw van een grote herberg afgerond, waar Italiaanse immigranten die kwamen werken in de steenkoolmijnen, hun thuisbasis vonden.
De tuinwijken in Eisden werden aangelegd vanuit de intentie een gezellige buurt te creëren, waar mijnwerkers en hun families konden thuiskomen. Een plek waar men tot rust kon komen en het zware werk van onder de grond kon loslaten. Dezelfde filosofie gold voor de herberg, waar mannen verbleven die de reis naar België alleen hadden gemaakt. Bewoners hadden hier elk hun eigen slaapkamer maar de overige ruimtes en faciliteiten werden met elkaar gedeeld.
Door de jaren heen streken er in Maasmechelen vele mensen uit verschillende landen, culturen en sociale klassen neer. Het leven was er zeker niet altijd even gemakkelijk, maar er heerste wel een ‘we’re all in this together’ mentaliteit. Door het gedeelde mijnverleden, heeft de cité zich ontwikkelt tot een bijzonder leef-plek waar samenhorigheid tot op de dag van vandaag duidelijk voelbaar is.
2010
In de jaren ‘80, nadat de mijnen werden gesloten, kreeg het gebouw een nieuwe invulling. Wanneer in 2010 de voormalige mijnwerkersherberg werd overgenomen door een moeder met haar vier kinderen, kreeg het opnieuw een gedragen visie. Ze droomde ervan een plek te creëren waar iedereen zich thuis kon voelen. Mensen in een (her)integratie proces, mensen op zoek naar hun plaats in de wereld of mensen die het financieel moeilijk hadden. Jammer genoeg is daar in 2018 abrupt een einde aan gekomen, nadat door een hevige brand het volledige gebouw moest worden ontruimd.
2021
Het is de geschiedenis van de plek die ons ook het hart toont van de plek. Om dat te eren, besloten we het gebouw nieuw leven in te blazen. Met een knipoog naar het verleden en inspelend op de noden van de hedendaagse samenleving, werd het volledig heropgebouwd en ontwikkelde we een gloednieuw woon-concept.
Een co-living concept, gebaseerd op de rijke geschiedenis van de mijncité in Eisden-Maasmechelen. Een plek waar diversiteit en gemeenschap hand in hand gaan. Een plek waar thuis zijn het meest wordt gevoeld als het met elkaar kan worden gedeeld.