Over Coaliving


‘Coaliving’ is een gloednieuw co-living concept, gebaseerd op de rijke geschiedenis van de mijncité in Eisden-Maasmechelen. Een plek waar diversiteit en gemeenschap hand in hand gaan. Een plek waar ‘thuis’ zijn het meest wordt gevoeld als het met elkaar kan worden gedeeld.

 

Concept.

Co-living


Hoewel de mens van nature een groepsdier is, kan de de individualisering van onze samenleving als gevolg hebben dat we vereenzamen. Wij zijn er van overtuigd dat we met woonconcepten zoals co-living & co-housing hier iets aan kunnen veranderen. Dat deze woonvormen ons leren dat we samen meer kunnen dan alleen. Ze dagen ons uit om kritisch te kijken naar de samenleving, en nodigen ons uit om opnieuw in verbinding te gaan.

Coaliving


Voor het ontwerp van Coaliving hebben we ons laten inspireren door de tuinwijken van Eisden-Maasmechelen. De vooruitstrevende kwaliteiten die we hier op vlak van diversiteit en gemeenschap voelen, hebben we vertaald naar een co-living concept. Een concept waarmee we, door een vernieuwende manier van wonen, willen bijdragen aan een multiculturele samenleving.


De visie van Coaliving werd opgebouwd rond vijf pijlers: 
 
 

Verhaal.

 

1946

Ons verhaal begint in de tuinwijken van Eisden Maasmechelen, in de volksmond ook wel bekend als ‘de cité’. In 1946 werd er de bouw van een grote herberg afgerond, waar Italiaanse immigranten die kwamen werken in de steenkoolmijnen, hun thuisbasis vonden.

 

De tuinwijken in Eisden werden aangelegd vanuit de intentie een gezellige buurt te creëren, waar mijnwerkers en hun families konden thuiskomen. Een plek waar men tot rust kon komen en het zware werk van onder de grond kon loslaten. Dezelfde filosofie gold voor de herberg, waar mannen verbleven die de reis naar België alleen hadden gemaakt. Bewoners hadden hier elk hun eigen slaapkamer maar de overige ruimtes en faciliteiten werden met elkaar gedeeld.

Bron historische foto's: vzw Stichting Erfgoed Eisden
 

Door de jaren heen streken er in Maasmechelen vele mensen uit verschillende landen, culturen en sociale klassen neer. Het leven was er zeker niet altijd even gemakkelijk, maar er heerste wel een ‘we’re all in this together’ mentaliteit. Door het gedeelde mijnverleden, heeft de cité zich ontwikkelt tot een bijzonder leef-plek waar samenhorigheid tot op de dag van vandaag duidelijk voelbaar is.

 

2010

In de jaren ‘80, nadat de mijnen werden gesloten, kreeg het gebouw een nieuwe invulling. Wanneer in 2010 de voormalige mijnwerkersherberg werd overgenomen door een moeder met haar vier kinderen, kreeg het opnieuw een gedragen visie. Ze droomde ervan een plek te creëren waar iedereen zich thuis kon voelen. Mensen in een (her)integratie proces, mensen op zoek naar hun plaats in de wereld of mensen die het financieel moeilijk hadden. Jammer genoeg is daar in 2018 abrupt een einde aan gekomen, nadat door een hevige brand het volledige gebouw moest worden ontruimd.

 

2021

Het is de geschiedenis van de plek die ons ook het hart toont van de plek. Om dat te eren, besloten we het gebouw nieuw leven in te blazen. Met een knipoog naar het verleden en inspelend op de noden van de hedendaagse samenleving, werd het volledig heropgebouwd en ontwikkelde we een gloednieuw woon-concept.

Een co-living concept, gebaseerd op de rijke geschiedenis van de mijncité in Eisden-Maasmechelen. Een plek waar diversiteit en gemeenschap hand in hand gaan. Een plek waar thuis zijn het meest wordt gevoeld als het met elkaar kan worden gedeeld.